tisdag 29 december 2009

julkul

De här gamla pepparkaksformarna fick jag av mormor i julklapp, tillsammans med diverse andra bakgrejer hon har haft. Blev jag glad eller glad?! Övriga familjen bara skakade på huvudet när jag sken som en sol över min mest önskade julklapp... Särskilt mormor kunde inte förstå vad jag skulle med hennes gamla "skrot" till... Hur som helst, jag blev nöjd och glad i alla fall!


Jag åkte hem igen på juldagen, det var inget fint fotoväder. Jag som fick mitt stativ och allt... Men jag hanna knäppa några vinterbilder runt huset på julafton. Det var väl egentligen inget bra fotoväder då heller, mörkt och grått, men uppehåll var det i alla fall. Och kallllllllllt!
Ragnar syns knappt på sin promenad i snön....

måndag 28 december 2009

Pulsvärmarna

Japp, de blev klara till slut! Mormors pulsvärmare. Blev de uppskattade? Nej. Det är väl ingen mening att bara ha dem runt handlederna när det är fingrarna hon fryser om?! Men hon fick på sig dem i allafall och hon klagade inte på att hon frös om händerna, så de värmde nog ändå. "Receptet" på pulsvärmarna hittade jag HÄR och de var inte alls svåra att göra, bara man tar sig tid...

onsdag 23 december 2009

Julefrid?!

Sov visst lite för länge efter en återigen smått hysterisk natt på jobbet... Så efter snabbis på stan för inhandlande av sista julklappen skyndade jag hem för att göra efterrätten jag lovat att stå för imorgon. Pannacotta med glöggtopping. Låter gott. Vi får väl se. Nu är den i alla fall upphälld på små glas och förhoppningsvis stelnar den till imorgonbitti.

Sedan rullades de sista tryfflarna klara och fördelades i små burkar. Av någon anledning är det alltid jag som får stå för julgodiset i min familj...

Eftersom natten inte alls blev lugn som jag hoppades så har jag fortfarande en pulsvärmare kvar att virka till lilla mormor i julklapp. Jag har ju bara haft en månad på mig att bli klar med dem... Typiskt mig! Får väl bli ett senkvällsprojekt. Eller som vanligt dagen innan julafton; vara uppe halva natten och göra klart det sista och vara dödstrött och irriterad på julafton....

Imorgon bär det av till mamma & co ute på landet. Helst vill jag hem igen på juldagen, men jag har inte bestämt mig än. Är det fint väder på juldagen skulle jag vilja passa på att fota lite. Särskilt om jag får stativet som jag har önskat mig i julklapp :) Annars vill jag ju hellre spendera juldagen i goda vänners lag!

Var en snabbis på Änglabacken idag. Åååå, va mycket fint de har där!!! Men idag köpte jag ingenting till mig själv, bara en stackars julklapp. Men det är inte svårt att hitta något till sig själv där, det gäller bara att bestämma sig för vad :) Får nog bli en tur dit igen nästa vecka, för lite egoshopping.

Nu ska jag försöka packa, utan att knöla ihop julklapps-
paketen allt för mycket. Samma dilemma varje jul... Man har slagit in klapparna så fint, men när man kommer fram är de skrynkliga och snörena är alldeles tillplattade. Men men, huvudsaken är ju egentligen det som är i paketen!


GOD JUL

tisdag 22 december 2009

godis!

Ljuvligt goda tryfflar och inte alls svåra att göra. Här är receptet jag gått efter:
200 g choklad (välj efter smak; vit/mjölk/mörk), 25 g smör eller margarin, 3/4 dl vispgrädde, florsocker att rulla i.

smaksättning: 1. 1 tsk malen kanel, 1/2 tsk ingefära, 1/2 tsk malda nejlikor. Välj mjölkchoklad.

2. o,5 g saffran, välj vit choklad.

3. 1 krm pepparmints olja/droppar, välj mörk choklad.

Gör så här: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka ihop smör, grädde och smaksättning. Häll sedan blandningen över chokladen. Rör om tills chokladen är smält. Ställ in i kyl för att stelna. När smeten stelnat, rulla bollar med hjälp av florsocker.

När jag ändå var igång passade jag på att göra kola oxå... Fast jag hade nog inte kallat den kola egentligen, smakar mer som fudge. Hur som helst, den är jättegod!!!

Receptet på "kolan" hittade jag här och jag kan verkligen rekommendera det.
(jag gjorde utan apelsinsmak)

Nu ska jag hoppa in i duschen och göra mig redo för ännu en natt. Jag hoppas verkligen att denna natten är lugnare än föregående.. puh! Åtminstone hoppas jag få åtminstone en kopp kaffe under natten. Allra helst hoppas jag ju att det är riktigt lugnt, så jag hinner virka klart mormors pulsvärmare innan julafton....

Jag tittar ut genom förnstret och snön fullkomligt vräker ner ute. Usch. Hoppas det slutat tills jag ska ut om ett par timmar. Brrrrrrr....

måndag 21 december 2009

julklappstips

Jag hade ingen aning vad jag skulle ge mina morbröder i julklapp. Och det är ju onödigt att lägga pengar på nåt skrot de ändå inte vill ha. Så jag köpte gåvokort från unicef; för 100 kr får man t.ex 34 påsar vätskeersättning till fattiga barn. Eller vaccin, eller gröt eller nåt annat bra.
Dessutom får man ju förmånen att känna sig som en god människa så här i juletid :)
Jag köpte gåvokorten på apoteket.

Kvällens projekt tänkte jag sätta igång med strax. Jag ska försöka göra tryfflar! Har fått recept av en jobbarkompis och det verkar inte alltför avancerat. Önska mig lycka till!

söndag 20 december 2009

fjärde ljuset

...Äro tänt! Men det går sakta....Jag hängde aldrig upp mina julgranskulor.
Men de gör sig minst lika bra i de gamla glasburkarna ihop
med annat gammalt krafs. Eller hur?

Känner mig otroligt lätt, pigg och på gott humör, känns nästan som att jag har gått på jullov, fastän jag ska iväg och jobba inatt. Varför då jullovskänsla? Jo, jag har inga fler dagpass det här året, 9 jan är nästa dagpass. Dvs inga fler tidiga morgnar, jag slipper all stress (även om nätterna kan vara jobbiga och hysteriska så är det ändå inte samma stress som på dagen). Och nästa schemaperiod på 6 veckor har jag endast 5 dagar, resten nätter, kvällar och lediga dagar!!! Så jag hoppas att jag inleder nya året piggare och gladare än det som gått. Och mer tid och framförallt ork för alla mina projekt! Och mer tid och ork att vara social :)

tisdag 15 december 2009

Grinchen? Jag?

Hyacinterna är utslagna. Har köpt två nya att ersätta med för när de väl slått ut brukar de inte hålla så länge till. Och jag har faktiskt tålt dem i år!!!! Men... när nästa hyacintpar har slått ut och blommat över.... då... åker julpyntet ut! Jag är så trött på det, nu längtar jag efter: Krokusar... Tulpaner... Pärlhyacinter... Vår.... Liljekonvaljer... Rosor.... Sommar...... Sol.........

Idag har snön kommit. Som den äkta jul- och vinterfantast jag är kan ni ju förstå min glädje. Men det ser faktiskt ut som att den håller på att töa bort :)

Imorgon kommer mamma för att inspektera mitt "julpynt", jag kanske skulle slå på stort och hänga upp mina julgranskulor någonstans för att chockera henne lite extra?! Det kan hon ju vara värd efter en timmes bilfärd...

Såhär juligt är det i köket i år!

Godnatt önskar "Grinchen"

torsdag 10 december 2009

Levande ljus...

... eller levande katt?! det är frågan det.



Vågar nästan aldrig tända ljus längre. Är livrädd att hon ska bärja leka med ljusen eller lukta för nära (vilket hon nästan gjorde ikväll när jag försökte fota henne). Adventsljusstaken kan jag nog återanvända nästa jul, den är ju knappt använd. Så här långt har jag kommit på ljusen idag, tre dagar före tredje advent:


Helgen innebär jobb igen. Fredag, lördag och söndag. Kväll på söndag dessutom så vi får väl se om jag kommer ihåg att tända det tredje ljuset då.

Ha en bra helg, ni lyckliga som inte jobbar (och givetvis ni få som oxå jobbar)

Höll på att glömma; Dagens fulaste julpynt skådades i närheten av mitt hus. En ljusslinga runt varje fönster i ett rum. Ljusslingorna går dessutom från varje fönster och varje hörn i det här rummet upp i taket och samlas i mitten där lampan i normala fall sitter. Tidigare jular har den här julslingan även blinkat hysteriskt, men lägenhetsinnehavaren verkar ha tröttnat på blinket (konstigt) och i år nöjer de sig alltså "bara" med att ljusslingan lyser.

måndag 7 december 2009

ägglådorna

En gång för lääänge sedan, när jag flyttade hemifrån första gången (ja, det blev några turer där pga lgh-strul mm) köpte jag två ägglådor på loppis. De har hängt med sedan dess och haft olika användningsområden. Sängbord var deras första uppdrag. Nu rymmer de sånt som inte får plats i mina skåp. Hur som helst så känns det som att de inte passar in någonstans, men jag vill inte göra mig av med dem. Så mitt nästa projekt blir att måla de vita, har en känsla av att de skulle passa in bättre då. Det kommer inte bli heltäckande vitt till att börja med, utan jag provar att lasera först så, tycker ändå att vissa detaljer är rätt fina och gärna får lysa igenom det vita. Hämtade en lasyrburk från källaren och tänkte faktiskt sätta igång nu med detsamma!

lördag 5 december 2009

pulsvärmare

Sitter här en lördagkväll för mig själv, efter en låååång dag på jobbet, och försöker slutföra projekt "virka pulsvärmare till mormor i julklapp". Någon avbryter mig heeela tiden...


Om denna lilla "någon" kan bli lika trött som jag är och somna snart så kanske jag blir klar innan helgen är slut. Det är mitt mål i alla fall. Jag har andra projekt som jag hellre vill påbörja (om jag har någon energi kvar efter den här helgen...).

onsdag 2 december 2009

hjärteljus

Det här ljuset vaknar jag till om morgnarna nu. Mysigt!

Dagens fulaste julpynt skådades i grannens fönster; röda pärlband (i plast!!) och röda klistertomtar på fönsterrutan. Samt plastamaryllisar i en vas tillsammans med rött, glittrigt lingonris (?!) i plast (!!).

tisdag 1 december 2009

adventspynt och sommarlängtan

Tänka sig! I år har t.o.m jag adventspysslat litegrann. Några hyacinter (återstår att se om jag tål dem eller inte..), små julgranskulor, mossa och annat krafs. Har t.o.m satt upp ett par adventsstjärnor i ett par av mina fönster. Det blir trots allt ganska mysigt ljus av dem... Där gick gränsen. Jag har en grav allergi mot tomtar, glitter och julgran. Den är nästan lika allvarlig som min nötallergi. Ev kan jag tänka mig en vit amaryllis oxå. Lite senare.

Glasskål; arvegods från farmor. Vit Cyklamen;, min favoritblomma!Tennljusstake; arvegods och dopgåva från gammelmormor. Lykta/ vas: från indiska.


Glasskålen är köpt i år, men ser nästan ut som den jag fick av farmor. Och fatet från emmaus fick komma till användning! På kanten sitter en äggkopp fastklämd, oxå från farmor. Men den fungerar bättre som ljushållare.

Efter två dagar med julpynt känner jag mig nästan spyfärdig och längtar starkt efter våren och sommaren... Så jag bjuder på en härlig sommarbild oxå :)

Älskade "Stålmusen", det är sommar det :)

Dagens fulaste julpynt skådades i ett fönster på nygatan: En bukett med röda låtsasamaryllisar hängandes upp och ner i gardinstången. Hur tänker man där? Det är det som är så konstigt så här i juletid... Folk som normalt sett har det hyfsat fint hemma drar fram det allra fulaste de har och pyntar hemmet fullt, utan att tänka på om det passar eller inte. Jag förstår inte vad som händer med folk i december månad.