måndag 31 januari 2011

gamla lakan

Nu efterlyser jag tips igen! Har fått en hel hög gamla lakan och örngott, både gammalt linne och några i bomull. Dessvärre har en del gulnat här och där, mest i kanterna. Hur får jag bort det? Går det?
Tänkte använda lakanen till diverse projekt..... och de projekten är VITA och inte vita med gula kanter.
Har funderat lite på klorin, men det kanske skadar tyget?
Hoppas få lika bra och användbara tips som med mina bestick :)
Ska försöka återkomma med lite "projekt" så småningom, men just nu får bloggen fungera som "tipshörna" .


7 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag har fått gammalt linne av min mamma som hon fyndar på loppis. Det var oxå gulnat, men hon la det i klorin o det blev så vitt o fint:))

  Kram C

  SvaraRadera
 2. Gamla lakan är av en helt annan bättre kvalite än lakan som tillverkas idag. Är de bara lite gulnade i kanterna eller där de har varit vikta så brukar den gulnaden försvinna direkt med en tvätt i Klorin. Jag har aldrig märkt att tyget skadats.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Hittade just precis hit till dig! Jag tänkte dela med mig mina erfarenheter med gamla gula spetslakan.
  Jag har blekt bort de gula lakanen med klorin samt sedan tvättat med flytande tvättmedel för vit tvätt och mina lakan har blivit vita igen, till min stora glädje!!
  Jag har låtit lakanet ligga en tid i klorinet och sedan tvättat i tvättmaskinen.
  Kolla min blogg om du är intresserad att titta vad jag gjorde förra helgen av ett gammalt lakan... :)

  Önskar dig en fin kväll!
  Pi

  SvaraRadera
 4. Lägg dom i blöt nåt dygn i kallt vatten tvätta sen i 90gr med vittvättmedel .Funkar hur bra som helst. Använd inte klorin tänk på miljön.

  SvaraRadera
 5. Hejsan!

  Det funkar faktiskt med klorin. Det har jag själv använt alla gånger på mina gamla lakan.

  Trevlig helg

  Kram Inka

  SvaraRadera
 6. Det här blir en kommentar i ett gammalt inlägg men men...problemet är gammalt och du kommer säkert göra fler gula fynd. Ville bara tipsa om BLEKSALT! Jag tvättar lakanen på 90 grader m miljövänligt bleksalt. Finns ett par olika märken, jag brukar använda Coops.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag är man, men kan ändå en hel del om tvätt av gamla hederliga vita lakan av superkvalité... Saker jag lärde som grabb av min sedan länge bortgångna mormor. Många goda råd här på bloggen, men tyvärr också väldigt miljöbelastande sådana, speciellt med klorin, som innehåller klor, och som i naturen lätt reagerar kemiskt med andra ämnen, och resultatet blir för alla levande organismer, inkl. människan, nya väldigt skadliga ämnen. Så skippa klorinet!
  Jag svettas mycket när jag sover och vid andra sängaktiviteter, vilket gulfärgar lakanen rejält. Att använda klorin är att göra det lätt för sig. Min mormors metod är lite mer omständighet, men klart miljövänlig. Kanske har du tillgång till vanlig askal från egen vedspis/kamin, eller så känner du någon som du kan få aska från. Vet inte om det går att köpa aska i handeln?

  Häll askan i oöm hink ochanvänd nåt föremål att finfördela den, men det måste inte vara ett finmalt pulver, bara det inte är några stora kolbitar kvar. Stå utomhus, för det ryker rejält! Fyll sedan med ljummet vatten nästan upp till kanten och låt stå i ca.1 dygn. Häll därefter försiktigt över vattnet i en plastdunk, utan att få med det minsta av askan. Det du nu har i dunken är lut och blåelse, alltså inte lämpligt att dricka för barn!

  När du nu skall tvätta dina gulnade bomullslakan, så får du pröva dig fram hur mycket innehåll ur dunken du skall hälla i huvudtvättsfacket, men funkar allt får du skinande, vita lakan med den där ljuvliga svagt blåa fargtonen. Torkar du dem dessutom utomhus, så kommer de att lukta himmelskt.Tillvägagångssättet ovan är flerhundraårigt och välbeprövat. Enbart vittvättmel och 95 grader funkar inte. Lycka till! / Mats H.

  SvaraRadera